Pasta Dolabı

Pasta dolabı, pastanelerin en temel ekipmanlarından bir tanesidir. Bir pastane, görünen kısmında en çok pasta dolabına rastlanır ve içerisinde farklı çeşitlerde sütlü tatlı, tatlı ve pasta bulundurur. Dolayısı ile üretimi gerçekleştirilen pastaların, müşterilere servisinin sağlanması süresince, onları koruyan ve bozulmalarını önleyen pasta dolapları, aynı zamanda bulunduğu mekanın tasarımına da uygunluk göstermek durumundadır.

pasta dolabı
Pasta Dolabı Görseli

Pasta Dolabı Nedir?

“Pasta Dolabı”

Sadece pastanelerde değil, pek çok farklı alanda kullanımı gerçekleştirilen pasta dolabı için çok sayıda farklı çeşit bulunmaktadır. Bunlar arasında, dik pasta dolabı, ahşap pasta dolabı, pastane cephe dolabı, bombeli camlı pastane dolabı.. gibi pek çok alternatiften söz edilebilir. Genel olarak, alana göre tasarımının yapılması uygun olan pasta dolabının standart modelleri de bulunmakta olup, daha çok küçük işletmelerde, çok çeşitli pasta üretimi gerçekleştirmeyen yerlerde kullanımı gerçekleştirilmektedir.

Genel olarak pasta dolabının, pastaneler başta olmak kaydı ile lokanta, cafe tatlıcı… gibi yerlerde kullanılan ve ürünlerin depolandığı ve teşhir edildiği yer olduğu söylenebilir; bu nedenle pasta vitrini demek de yanlış olmayacaktır. Bu dolapların tamamı soğutma sistemine göre tasarımı yapılmamış dolaplar olmakla birlikte, bazıları çikolata, krema gibi malzemelerin erimemesi için soğutma esasına dayalı iken; bazıları da börek, poğaça, simit, ekmek gibi ürünlerin ısıtmasında kullanılmaktadır. Bazı pastalar ise normal oda sıcaklığı şartlarında muhafaza edilebilirler. Bu noktada dikkat edilmesi gereken tek detay, bu ürünlerde de pasta dolabının, teşhirde estetik amaçlı olarak kullanıldığı gerçeğidir.

Pasta Dolabı Çeşitleri Nelerdir?

Her firmanın kendi amacına uygun pasta dolabı üretimi gerçekleştirmesi ve tasarımını buna göre yaptırması gerekir. Standart pasta dolapları küçük, kahve ya da çay yanına ikram niteliğinde servis edilen pastalar için kullanılmaktadır. Pastaneler ise bu dolapların kullanımını genellikle gerçekleştiremezler; aynı durum tatlıcılar için de geçerlidir.

Cephe dolabı genel olarak içerisine kurabiye, kuru pasta, poğaça… gibi pastaların yerleştirildiği dolaptır ve işletmenin dış camı ile birlikte üretimi gerçekleştirilmektedir. Yani bu dolaplar direkt olarak yola bakarlar. Yaş pasta, sütlü tatlı, çikolatalı pasta… gibi pasta çeşitleri, güneşten almaları muhtemel sıcak etki dolayısı ile deforme olacakları için cephe pastane dolabı içerisinde bulundurulamazlar.

Tezgah üstü pasta dolabı, set üstü pastane dolabı olarak da isimlendirilmekte olup, daha çok sütlü tatlılar ve baklava, kadayıf, sarı burma… gibi tatlıların muhafaza edilmesinde kullanılmaktadır. Saklama ya da sergi amacı ile kullanılmayan bu dolapların kendi şıklıkları ile ön plana çıkmaları tercih edilir. Buna yönelik olarak ön yüzüne firma logosu ya da adı işlenebilen tezgah üstü pasta dolapları oldukça sık tercih edilmektedir.

Soğuk teşhir dolapları, içlerinde genellikle soğuk kalması gereken sütlü tatlı ya da yaş pastalar ile tazeliğinin bozulmaması gerekli olan, çilek, muz ya da diğer meyveleri barındıran pastaları bulundururlar. Bu dolaplara derece ayarının yapılabilmesi çok önemlidir. Genellikle 5 – 10 derece arası soğukluk yeterli olacaktır. Bazı pastalar satın alındıkları anda tüketilmek istenirler. Dolayısı ile çok soğuk olmaları müşteriler tarafından tercih edilmemektedir.

Pasta dolabı çeşitlerinden hangisi kullanılıyor olursa olsun, temizlenmesinin kolay olması çok önemlidir. Hiç bir müşteri, içerisinde toz bulunan bir pasta dolabından pasta alıp yemeyi tercih etmeyecek; içine sindiremeyecektir. Bununla birlikte iç hacmi geniş, ışıklandırmalı, şık bir pastane dolabı her zaman işletmenin kalitesini müşterilere karşı gözler önüne sereceği için tercih edilir..

Pasta Dolabı Nasıl Seçilir?

Pasta dolabı genellikle pastanelerin kurulumunda ya da bir firmanın ürün çeşitliliğine pasta, tatlı ya da sütlü tatlıları dahil ettiği durumlarda alınmaktadır. Bu noktada seçim yaparken ilk olarak, alınması tercih edilecek olan ürünün tasarımı göz önünde bulundurulmalıdır. Söz konusu tasarım hem şık ve estetik olmalı; hem de mekan tasarımı ile uyum içerisinde bulunmalıdır.

Yaş pasta dolabının, muhafaza edeceği pastaları içerisinde 4 – 7 gün arası zaman aralığında stoklayabilmesi ve bu süreçte pastanın bozulmasını önlemesi gerekir ve bundan dolayı da dolap içi ısı ortalama +4 derecede tutulmalıdır. Buna istinaden, dolabı almadan önce, teknik özellikleri çok iyi bir şekilde incelenmelidir.

Her şey teknik özellikle de bitmez. Buna ek olarak pasta dolabının LED aydınlatmasının bulunması ve dış kaplamasının sağlam olması çok önemlidir. Rafların cam olması durumunda hafif bir eğim bu raflar için önerilmektedir.

Pasta dolabının boyu da dikkat edilmesi gereken önemli bir diğer özelliktir. Dolap yüksekliği, tezgahtarın, dolap içerisinden pastayı rahatlıkla alabileceği şekilde ayarlanmalıdır. Bu noktada 1.60 – 1.75 ortalama tezgahtar boyu olarak düşünülecek olursa, pasta dolabının yüksekliğinin de 1.15 – 1.25 metre şeklinde tasarlanmış olması tercih edilir. Cephe pasta dolabı olarak da kullanılan dik pasta dolabı için tercih edilen yükseklik ise 1.80 – 2.00 metre aralığında değişkenlik göstermelidir.

Dolap dışı renk ve desen tercihinde daha çok doğal taş, bambu, ceviz, pembe ve kırmızı ön plana çıkmaktadır.

Pasta Dolabı Fiyatları

Pasta dolabı fiyatlarını belirleyen bazı önemli kıstaslar bulunmaktadır. Bunlar arasında ilk olarak uzunluk, sonrasında yükseklik ön plana çıkar. Ardından da dolap içerisinde kaç raf bulunduğu ve köşeli olup olmadığı değerlendirilir. Diğer özelliklerin de pasta dolabı fiyatları üzerinde önemli etkileri vardır.

Ancak her firmanın bütçesi, yeni bir pasta dolabı almaya yetmeyebilir, ya da birden çok dolap alınması gerektiği için daha uygun fiyatlı ikinci el pasta dolabı tercihine başvurulabilir. Bu noktada kesinlikle ürünlerin sağlam olduğu ile ilgili garanti talep edilmelidir. Herhangi bir gaz kaçağı ya da arıza dolayısı ile teknik servisi çağırmanın fiyatı, alınan ikinci el pasta dolabı fiyatlarına eklendiğinde, zaten sıfır bir ürün rahatlıkla alınabilir çünkü.

https://www.instagram.com/p/B-DKUR1lY0P/
Pasta Dolabı ve Pastaneler İçin Soğuk Hava Deposu

Pasta Dolabı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Pasta dolabı tasarımı ve üretimi yapan firma sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle, bu ekipmana ihtiyaç duyanlar seçim yaparken iyi araştırmak durumundadırlar. Bu araştırmada ele alınacak ilk detay, firmanın referanslarının hangi pastaneler, lokantalar ya da cafeler olduğudur. Alınan dolapların ne kadar süre ile kullanıldığı, kullanım sırasında memnun kalınıp kalınmadığı, herhangi bir sorunun yaşanıp yaşanmadığı… referanslardan edinilecek bilgiler arasında yer almaktadır.

Kaliteli pastaneler vardır ki onlar lüks  mekanlar kategorisinde yer alırlar. Bu firmaların kalitesi düşük bir pasta dolabı kullanma ihtimalleri yok denecek kadar azdır. Bütçe konusunda sıkıntı olmadığında ve kaliteli bir pastane ürünleri dolabı kullanımı istendiğinde, söz konusu bu pastanelerin tercih ettiği firmalarla çalışılabilir.

Pasta dolapları alırken dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri de, dolabın sürekli ve stabil olarak çalışıyor olmasının gerekliliğidir. Pasta dolaplarının çalışması süreklilik arz eder. Bununla birlikte iç ısılarının en fazla 10 derece olması gerekmektedir. Daha yüksek ısılara ulaşabilen bir pasta dolabı kullanan firmalar önemli istenmeyen problemlerle karşı karşıya kalırlar. 14 dereceye kadar ısındıktan sonra yeniden soğutma moduna giren pasta dolaplarının kullanımı kesinlikle önerilmez. Bu kriterleri ise kullanılan ekipman, cam ve motorun çok sağlam olduğu pasta dolapları sağlayabilir.

Pasta dolabı satın alırken dikkat edilecek bir diğer detay da, üretici firmanın, satış sonrası servisinin iyi olmasının gerekliliğidir. Alınan dolap her ne kadar kaliteli olsa da, öncelikle endüstriyel ürün olması; sonrasında da elektronik ürün olması, onun satış sonrası servise gereksinim duymasını ortaya çıkarmaktadır. Bazen bu servise bakım; bazen de arızalar dolayısı ile gerek duyulmaktadır. Arızalanan parçaların yerine, aynı kalitede parçaların bulunarak takılması ve dolabın dengesinin bozulmaması en önemli koşullar arasında yer almaktadır. Bu noktada teknik servisin, alanında uzman kişilerden oluşması gerektiği bir gerçektir.

Pasta Dolabı Servisi

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu servis hizmetlerinin, satış sonrası verilen servis desteğinin kalitesidir. Servis hizmeti gıda sektöründe en çok dikkat edilmesi gereken yegane konuların başındadır. Satın alınan ürünün servis ihtiyacı olduğunda aynı gün servis hizmeti alınabilmesi oldukça önem arz etmektedir.

Sohbet Edin
1
Bize buradan ulaşabilirsiniz
Merhaba size yardımcı olabilir miyim