Soğuk Hava Deposu Aydınlatması Nasıl Olmalı?

Soğuk hava deposu aydınlatması nasıl olmalı, özellikle yapmakta olduğu iş dolayısı ile soğuk oda kullanımı gerçekleştirmesi gereken firma yetkilileri tarafından araştırılan önemli soruların yanıtlarından bir tanesidir. Işıklandırmanın, hem çalışmada kolaylık sağlaması, hem de güvenli olması ve enerji tasarrufu bakımından çok önemli olduğu baz alınacak olursa, soğuk hava deposu lambasının özelliklerinin neler olması gerektiği konusunda bilgi ediniminin ne kadar mühim olduğu daha net anlaşılabilir.

Genel olarak yüksek raflara sahip olan soğuk hava deposunda ışıklandırmanın LED aydınlatma sistemi ile sağlanıyor olması, enerji tasarrufunu beraberinde getirmektedir. Pek çok farklı armatürü içerisinde bulunduran LED ışıklar, ilgilenilen rafa yönlendirilebilecekleri gibi, etraflarına ısı yaymamaları dolayısı ile de soğuk odada enerji tasarrufuna katkıda bulunurlar. Pek çok farklı lamba türünün, kullanımı sırasında etrafına ısı yaydığı düşünülecek olursa, LED lambaların çok farklı sıcaklık değerleri aralığında, çevresine ısı yaymadığı da göz önünde bulundurularak, enerji tasarrufu konusu daha fazla anlaşılabilir hale gelir.

Anahtarı çoğunlukla kapının yan tarafına konulan ve floresan şeklinde kullanılan LED ışıklandırmaların özellikleri hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmaya ne dersiniz?

Soğuk Oda Işıklandırmasının Özellikleri

Soğuk hava deposu ışıklandırmasında kullanılan LED lambalar ile yüksek miktarda enerji tasarrufu elde edilir. Standart lambaların etrafına yaydığı ışık miktarı ile orantılı şekilde yaydığı ısıları bulunmaktadır. Bununla birlikte LED aydınlatmalarda, çevreye yayılan ışık miktarı yüksek olmasına karşın ısı miktarı yok denecek kadar azdır. Isı üretmiyor olması, bu lambaların daha az enerji sarfiyatı gerçekleştirmesi durumunu ortaya çıkartır.

Soğuk hava deposu aydınlatmasının özelliklerinden bir diğeri de uzun ömürlü olmasıdır. Ev ya da iş yerlerinde kullanılan ampullerin ömrü 1.000 – 5.000 saat aralığında değişiklik gösterirken, bu ömür endüstriyel aydınlatmalar için 6.000 – 12.000 saate kadar uzayabilmektedir. Ancak soğuk hava deposunun aydınlatmasında kullanılan LED lambanın ısıl tasarımı iyi yapılır ve sabit akım sürücü devrelerinin kullanımı gerçekleştirilirse, söz konusu kullanım ömrü 50.000 saate kadar uzayabilir. Bu durum yine bir tasarruf örneğini beraberinde getirerek, sık olarak aydınlatma değişim masraflarını önlemiş olur. Bazı aydınlatma sistemlerinde ise kendi kendine şarj olma durumu söz konusudur ve bunların daha avantajlı olduğu düşünülebilir; ancak ateşleyici balast devresinin bozulma ihtimali akıllardan çıkartılmamalıdır.

Soğuk oda aydınlatmalarında yönlendirme reflektörleri bulunmakta olup, kullanılan rafa ışık yönlendirmesi yapılabilmektedir. Böylece diğer alanların gereksiz aydınlatılması masrafından kurtulma durumu söz konusu olabilmektedir. Aksi halde ışığın her tarafa eşit dağılımı söz konusu olacaktır. Ancak yönlendirme durumunda ışığın %80 gibi biraz daha az bir oranla alınabileceğini de unutmamak gerekir.

Özelliklerin bir diğeri de yüksek ışık kalitesidir. Bu sayede soğuk hava deposunda muhafaza edilen ürünlerin renkleri, güneş ışığı altında görünen renklerle aynı olurlar. Bazı durumlarda güç tükenmesi sebebi ile ışık titremesi yaşayabilen florasan lambaların aksine, LED aydınlatmalarda böyle bir durum söz konusu değildir.

Bazı soğuk odalarda yanıcı gazlar, muhafaza edilen ürünlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durum yüksek voltaj ile çalışan gaz deşarjlı lambaların kullanımı ile yangın riskini ortaya çıkartır. Ancak LED ışıklandırmalar çok düşük voltajlarda çalıştıkları için, özellikleri arasında güvenlikten de mutlaka söz etmek gerekir.

Tasarruf

Elektriksel, optik ve ısıl tasarımı doğru yapılmış bir LED aydınlatma ile elde edilebilecek elektrik tasarrufu %40 – %85 aralığında değişkenlik göstermektedir.

Soğuk hava deposu aydınlatma özellikleri arasında bakım masraflarının azlığından da söz etmek gerekir. Ömrü kısa olan endüstriyel ampullerin değişmesi için, özellikle yüksek tavanlı alanlarda iskele kurulması dahi gerekebilir. Bu zahmetli durumun masrafı oldukça fazla olabilir. LED aydınlatmaların ömrü çok uzun olduğundan dolayı bakım masraflarında %80’e kadar tasarruf durumu söz konusu olabilmektedir.

Pasta Dolabı Hakkında Yazımız İçin Tıklayınız

Sohbet Edin
1
Bize buradan ulaşabilirsiniz
Merhaba size yardımcı olabilir miyim