Soğuk Hava Deposu

Soğuk Hava Deposu Fiyatları

Soğuk hava deposu fiyatları, kurulumun yapılacağı alanın büyüklüğü ve projenin detayları baz alınarak hesaplanır. Genel olarak bakıldığında yatırım maliyeti hesaplaması yapmak çok zor değildir. Ancak yine de fiyat hesaplamalarının yapılması sırasında bazı yanlışlara da düşülmektedir. Buna en önemli nedenlerden ilki, alan hesaplaması konusunda zaman zaman akıl karışıklığı yaşanmasıdır. Ayrıca, soğuk hava deposu fiyatlarını belirleyen alanların büyüklüğünün, soğutma işleminin yapılacağı ürünlerin ağırlığına göre belirlenmesi gerektiği de unutulmamalıdır. 1 ton domatesin soğutularak muhafaza edileceği alan ile 4 ton elmanın muhafaza edileceği alanın hesaplama sonuçları arasında önemli farklılıklar bulunmaktadır.

Kurulumu gerçekleştirilen soğuk hava deposunun pek çok sağlam ve hava geçirmez malzemesi bulunmaktadır. Isı yalıtımı duvar ve tabanda saçlar arasına yerleştirilen poliüretan madde ile sağlanır. İki saçın ortasına yerleştirilen poliüretan, genel olarak tek başlarına ısı yalıtımında kullanılırken, soğuk hava deposunda hava sirkülasyonunun sağlanmasını önlemek adına saçla sağlamlaştırılmaktadır. Kompresör, kondenser, aydınlatma lambası ve termostat gibi pek çok malzeme de projenin sağlamlığı açısından büyük öneme sahiptir. Kapılar içeriden ve dışarıdan kolayca açılacak nitelikte esnek ama sağlam olmalarının yanında hava geçirmeme özelliğine sahiptir. Malzemelerde görülen sağlamlık ve her bir detayın düşünülmesi de yatırım maliyetini arttıran önemli unsurlar arasında yer almaktadır.

Soğuk Hava Deposu Soğutma Yöntemleri

Proje baz alınarak kurulumu gerçekleştirilen soğuk hava deposunun farklı dört soğutma yöntemi bulunmaktadır. Ürünlerin donma derecelerinden daha yüksek derecede muhafaza edilmelerine soğuk muhafaza adı verilmektedir. Derin dondurma yönteminde ise sağlıklı olan muhafaza yöntemlerinin seçilmesinden çok, daha uzun süreli muhafaza teknikleri tercih edilmektedir.

Dondurarak kurutma yöntemi de soğuk hava depolarında kullanılan bir diğer soğutma yöntemidir. Bu yönteme göre ürünler ilk olarak dondurulur; ardından da havası tamamen boşaltılmış bir odaya alınırlar. Burada makinelerle, ürünlerden çıkan su buharı alınır ve gerekli olan şekle göre ürünler ya tamamen ya da olması gereken derecede kurutulmuş olurlar.

Son soğutma yönteminin adı ise ön soğutma yöntemidir. Bu yöntem daha çok et, süt ve su ürünleri için kullanılmaktadır. İlk anda hızlı bir şekilde soğutulan ve böylece bozulmalarının önlenmesi hedeflenen ürünlerin, daha sonra, uzun süre muhafaza edilecekleri soğuk hava deposuna sevki sağlanır. Burada tercih edilen soğutma yöntemi projeye göre belirlenmiştir ve teftişlerin yapılması ile kurallara uyulup uyulmadığı değerlendirilmiş olur.

Soğuk Hava Deposu Projesi Neye Göre Yapılır?

Soğuk hava deposu için hazırlanan projede pek çok kriter esas alınmaktadır. Tüm koşulların sağlanmasından sonra da imalat aşamasına geçilir. Pazar büyüklüğü, teknik uygunluk, ekonomik güç ve hammadde arzı gibi kıstasların göz önünde bulundurulması ile soğuk hava deposunun kapasitesi belirlenir. Lokasyon şartları, tesisin kapasitesi, saklanacak olan ürünün muhafaza koşulları göz önünde bulundurularak da kondenser yapısı, kompresör ve soğutma maddelerinin niteliği belirlenir. Tüm bu unsurlar fiyatları direkt olarak etkilemektedir.

Projenin netleştirilmesinden sonra geçilen imalat aşamasında ilk olarak soğuk hava deposunun kapasitesi, yer tespiti ve kullanım amacı göz önünde bulundurulur. Ardından proje çizim aşamasına geçilir. Bu sırada kullanılacak olan araçların seçimlerinin kullanılacak olan alana göre yapılması çok önemlidir. Belirlenen tüm araçların temini sağlanır.

Soğuk Hava Deposu Montajı

Tüm fizibilite gereksinimlerinin tamamlanmasının ardından da ilk olarak zemin izolasyonunun yapılması için panel ayar ve ölçümleri yapılır. Hazırlanan panellerin montajı zemin, duvarlar ve tavan için sağlanır. Bir sonraki adımda kapı montajına geçilmektedir. Bu kapılar genellikle sürgülü ve menteşeli kapı olarak tasarlanmaktadır.

İmalat aşamasında sıra soğuk hava deposunun iç ünitesine geldiğinde, yerden tasarruf sağlamak adına genellikle tavana monte edildiğini belirtmek gerekir. Gerek panel kalınlığı, gerekse de soğuk hava deposu motorunun büyüklüğü, fiyatları arttırmaktadır. 2019 yılında yükselişe geçen demir fiyatları, panel fiyatlarının artmasını gündeme getirmiştir. Buna ek olarak, kalitenin her zaman yüksek fiyat anlamını taşıdığının unutulmaması gerekir. Kurulumun bir sonraki aşaması ise soğuk hava deposunun panel montajıdır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, soğuk hava deposu dışında kullanılan dış ünitesidir. Genellikle kaliteye önem veren firmalar tercih edilmektedir. Işıklandırma kurulumun bundan sonraki aşamasını teşkil etmektedir. Bunun için genellikle floresan lambadan faydalanıldığını ve açma kapama anahtarının kapının hemen girişine yerleştirildiğini belirtelim. Bir sonraki adım ise soğuk hava deposunun içerisinde yer alan soğukluk derecesini gösteren dijital ekrandır. Bu ekran genellikle kapı önüne, rahatlıkla görülebilecek bir yere yerleştirilir.

Sonuç

Tüm bu adımların sonrasında soğuk hava deposu kurulumu ve montajı tamamlanmış olacaktır. Ancak projeye uygunluk durumuna göre, hazır olarak bulunan ve satışı gerçekleştirilen soğuk hava deposu temini de sağlanabilir. Bu durum söz konusu olduğunda, montaj sonrasında testler yapılır; ama yine de soğukluk derecesini gösteren dijital ekranın sağlam çalıştığından emin olmak çok önemlidir. Soğuk hava deposunun tüm konforunun yanında, muhafazası gerçekleştirilen ürünlerin doğru sıcaklıkta bekletilmesinin en önemli kriter olduğu kesinlikle unutulmamalıdır.

Soğuk Hava Deposu Kapılarının Genel Özellikleri

Soğuk hava deposunun kapısı için tercih edilen sürgülü kapıların iç ve dıştan kolay açılabilir nitelikte olması önemlidir. Bu kapıların sahip olmaları gereken farklı bazı özelliklerden de söz etmek gerekir:

Soğuk hava deposu kapılarının iki kanat kısmına da poliüretan enjekte edilerek imal edilmeleri sağlanmakta ve kalınlıkları 80 mm ile 150 mm arasında değişkenlik göstermektedir. PVC kaplı galvaniz saç, polyester boyalı galvaniz saç, paslanmaz saç gibi farklı malzeme alternatiflerinin kullanıldığı kapıların dış kısımları dış ortamla sürekli temas halinde olduğu için iç ortama hava akışı sağlanmaması adına ısı bariyerleri kullanılmaktadır.

Soğuk hava deposu kapısı

Soğuk hava deposu

Soğuk Hava Deposu Panelleri

Soğuk hava deposu imalatında kullanılan panellerin incelikleri 80 – 200 mm aralığında değişiklik göstermektedir. 0.50 mm ya da isteğe göre daha kalın galvaniz saçların ortasına poliüretan köpükler yerleştirilir ve böylece ortamda ısı yalıtımının sağlanması amaçlanır. Bu durum, soğuk hava deposunun ısı izolasyonunu sağlamakta ve dış ortamla olan ilişiğini kesmektedir. Pürüzsüz bir yüzeyi bulunan paneller istenilen boyutlarda hazırlanabilir ve temizlenmeleri çok kolaydır.

Soğuk Hava Deposu Sağlamlık Testi

Soğuk hava deposunun verimli çalıştığı ve içerisinde muhafaza edilen ürünlerin gerektiği şekilde korunduğundan emin olmak önemlidir. Dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Alt yapı tesislerinin olup olmadığı
  • Soğuk hava deposunun kurulum yerinin üretim ve tüketim alanlarına olan yakınlığı
  • Soğuk hava deposunun kurulduğu alanın yüzeysel ve jeolojik durumu
  • Montaj tekniği
  • Bina lokasyonları
  • Kurulum alanının büyüklüğü
  • İzolasyonun ne denli sağlam olduğu
  • Soğuk oda ve soğutma makinelerinin yerleşim durumu
  • Boş alanların genişliği, ürünlerin taşınma ve yerleştirilme durumunun uygunluğu
  • Ürünlerin taşınmasında kullanılan makine ve teçhizatların var olup olmadığı
  • Soğuk hava deposunun kaç katlı olduğu; içerisinde bulunan makinelerin sayısının kapasiteye yeterli olup olmadığı
  • Soğutma sistemlerinin özellikleri

Soğuk Hava Deposu Projesi Örnekleri

Soğuk hava deposu pek çok amaca hizmet etmek için kullanılabilir; bunlar arasında gıda sektörü ve farklı diğer sektörlerden de söz edilebilmektedir. Bazı örnek projeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yaş sebze ve meyve işleme ve depolama sistemleri
  • Sebze ve meyve soğuk hava depoları
  • Et soğuk hava deposu ve donmuş muhafaza odası
  • Hastane tıbbi atık soğuk hava deposu
  • Pastane ürünleri soğuk hava deposu ve donmuş muhafaza odası
  • Hazır yemek soğuk hava deposu
  • Peynircilik soğuk hava deposu
  • Yoğurt soğuk hava deposu
  • Tavuk işleme ve depolama sistemleri
  • Patates ve soğan işleme ve depolama sistemleri
  • Balık işleme ve depolama sistemleri
  • Pasta ve unlu mamuller işleme ve depolama sistemleri
  • Hazır gıda işleme ve depolama sistemleri
  • Narenciye ve muz sarartma soğuk depoları
  • Balık ve et soğuk hava depoları ve odaları
  • Süt ürünleri işleme ve depolama sistemleri
  • Gıda şoklama ve donmuş muhafaza odası
  • Kırmızı et soğuk ve donmuş muhafaza odaları
Sohbet Edin
1
Bize buradan ulaşabilirsiniz
Merhaba size yardımcı olabilir miyim